BURGERTLAND FÕVÁROSA – BÁBOLNA

Aki ezen a vidéken jár, és éppen nem gyertya kiégetési céllal, 130-al dönget keresztül rajta (admin bocs):)))), annak érdemes néhány órára megállni a település központjában.

Bábolna minden irányból jól megközelíthetõ, az M1-rõl szinte teljesen egyenes leágazó utat építettek anno.
Ha õsszel érkeztünk, éppen a Bábolnai Napok idején, akkor rengeteg látnivalónk lesz, a gépbemutatóktól, a lovas parádéig.
Ha máskor jövünk, egy kis kultúr-programot iktathatunk be.

Menjünk be a díszes vaskapun a rövid sétányon keresztül a fõ épületbe. A portás és pénztáros kellõ baksis befizetése után útbaigazít a múzeum és az istállók felé. Természetesen vezetõ is kérhetõ. Ahogy kilépünk az elõcsarnokból az udvarra éppen a fejünk fölött van az az erkély, ahonnan állami és pártvezetõk, pl. Hruscsov et. is nézte az ötösfogat bemutatóját az udvaron. A Park jobb oldalán a színházterem és múzeum, szemben a lovarda, és körben az istállók találhatók.
A lovarda egy rövid nap alatt átalakítható étteremmé, több híres vezetõ is meglepõdött, amikor az estebéd után, másnap ugyanott lovasbemutatót tartottak a tiszteletére.
Sétánk során megtudhatjuk, hogy egy arab kisfiúból, hogyan lett Mihály és az egyik legkiválóbb lovas szakember.
Amikor kellõen elfáradtunk, sétáljunk vissza a fõutcára és a díszes vaskapuval szemben rögtön a nagyon kiváló ÖTÖSFOGAT étteremhez jutunk. Egy nagyobb család számára is elfogadható !! áron kitûnõ ebédet kapunk. Nem mellékes, hogy egy monarchia korabeli stílusú étteremben, gyönyörû környezetben üldögélhetünk egy kicsit. Az étterem elõterébõl a szomszéd folyosón egy kis mezõgazdasági szakkönyv bemutató és vásárlási lehetõség található, valamint a házi múzeum másik része.

Aki esetleg bedobdta a horgászcumót is a Wagonba, a lovaspálya melletti üzemi úton néhány km. Megtétele után az Ölbõ pusztai horgásztó partján találja magát. A régi szeszgyárig kell menni, a régi téglakémény mutatja az utat. (képek az Utiképek képtárban lesznek)
Beküldte ugyörgy

(A címben említett Burgertland finom utalás az egykori Állami Gazdaság vezetõjére, Burgert Róbertre…)

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..