BALATONI KÖRJÁRAT

Újra a fedélzeten! (S, most nem csak képletes a mondat…)
Ahogy jeleztem, egy kis hazai “tengerjárásra” indultunk a múlt héten. Aki szintén erre vetõdne, azoknak ajánlom e sorokat…

Bázisállomásunk Balatonboglár volt. Itt épp bor- és jazznapok voltak. Ami állandó látnivaló a településen: Gömbkilátó a hegy tetején.

gombkilato.jpgArra nem sikerült választ kapnom, hogy miért olyan, amilyen a formája a kilátónak. Gyanítok valamiféle kapcsolatot a hazai alumínium-gyártás dicsõségével, mindenesetre impozáns az építmény, s nappal is könnyen megtalálható Boglár “hegyén”, de éjjel is könnyen beazonosítható, lévén: Ki van világítva…

Aki Bogláron jár, s kávékedvelõ (Lalyosné ilyen…) annak ajánlom a Morik Caffé-t a városközpontban. A kezdeti hatalmas választék mára lecsökkent, de még így is zavarbaejtõen sok kávékülönlegesség maradt az itallapon. Igaz, kicsit húzós árakkal (dupla jegeskávé 510 forint), de egyszer megengedheti magának az ember, hogy az idegenforgalomra méretezett árral kényeztesse magát.

sztupa.jpgHûvösebb napokra, vagy csak a balatoni lubickolástól való megcsömörlés ellen terveztünk egy autós kirándulást a tó körül. Az elsõ állomás Zalaszántó volt, ahol Európa legnagyobb sztúpája található. “A sztupa hagyományos buddhista szakrális épület, amelybõl nagyon sok van Ázsia buddhista országaiban. Megalkotásának módját maga Buddha határozta meg 2500 évvel ezelõtt.
A tökéletesen megvilágosult szellemet testesíti meg, amely a határtalan bölcsesség, a határtalan együttérzés és szeretet elválaszthatatlan egysége. A határtalan bölcsesség önmagunk szelleme igaz természetének és a világ igaz természetének teljes, direkt ismerése. A határtalan együttérzés és szeretet minden lény felé egyaránt irányul, és mint ahogy a Nap sugarai minden lényre egyaránt sütnek, nem tesz különbséget ellenség és barát között. Minden lény szellemében megvan a határtalan bölcsesség, valamint a határtalan együttérzés és szeretet csírája, ezek teljes megvalósításának képességével együtt.
A sztupa a világban mûködõ külsõ és belsõ romboló erõk ellensúlyozására épül. Külsõ, lépcsõs formája a spirituális fejlõdés, megvilágosulás felé vezetõ fokozatos útját jeleníti meg. Belsejében megvilágosult lényektõl származó szent relikviák, szimbólumok és írások találhatók.(www.matra.hu)
A zalaszántói sztúpát a XIV. Dalai Láma avatta fel. 1992-93-ban építették fel a község melletti hegyen a buddhista szentélyt. 30 méter magas, 24 méter átmérõjû hófehér építmény, belsejében 24 méter hosszú életfával és Buddha ereklyéivel. Az aranyozott Buddha szobor Dél-Koreából érkezett ide.

salfoldmajor.jpgUtunk innen a balatonfelvidéken (ezt csak azért ajánlom, mert nem annyira zsúfolt, mint a közvetlenül a balaton-parton haladó 71-es…) és Tapolcán haladt keresztül. Tapolcán mindenképpen érdemes megnézni a Tavasbarlangot, mi ezt most nem tettük meg, mert hatalmas tömeg várakozott. Salföldre tartottunk, ahol a  A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Majorjában õshonos magyar állatokat tekintettünk meg. Mivel jómagam komondorokkal is foglalkoztam, elsõsorban rájuk voltam kíváncsi, de most láttam élõben fekete bivalyokat, melyek eredetileg õshonos magyar igavonók voltak…
minitali.jpgA major parkolójában egy kis minitalira került sor, igaz: A másik sárga tulajdonosa nem is hallott a fanclubról, s fogalma sem lehetett, hogy épp egy találkozón van…  Egy fényképet mindenképp megért az eset…
Apropó fénykép! A majorban van egy kiállítás, amit mindenkinek ajánlok a figyelmébe! 1920-30 körül készûlt fényképeket állítottak ki, melyek a balaton környékén készültek, s elkészítették a mai állapotot tükrözõ képeket is ugyanabból a nézõpontból. Elgondolkodtató…

Hazafelé Tihanyon keresztül jöttünk, s az apátság mellett megtekintettük a – vélhetõleg – legszebb balatoni panorámát. Végezetül iderakok két képet. Az egyik cukros szírup, a másik egy virtuális találkozó része, amit Oberthurral beszéltünk meg (Egy hét különbséggel váltottuk egymást Bogláron…).

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..