AUTÓÁPOLÁS (KÁTRÁNYFOLTOK ELTÜNTETÉSE – AGYTÖRZSY, RETTENETES LALYOS ÉS ECCE HOMO POLEMIZÁLÁSA :-) )

Egy egyszerû megoldást találtam az apróbb makacs kátrányfoltok eltüntetésére. A megoldás: cement. Puha rongyra cementet szórunk és azzal szinte pillanatok alatt ledörzsölhetõ a folt. Persze, óvatosan kell csinálni, nehogy a lakkból is sokat ledörzsölzsünk. A módszer alkalmazható apróbb karcolások eltüntetésére is. Miután eltûnt a karc/folt, letisztítjuk a helyét, megszárítjuk, egy mattabb felületet kapunk, amit finom polírpasztával felpolírozunk, és máris kész. Nekem sikerült. A cement nagyon finom por, ezért nem csinál nagy bajt, ha módjával, finoman alkalmazzuk. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, inkább ne kezdjünk neki!
Az Osanban kapható autóbalzsammal kb. egy hete lekezeltem a járgányt, és még mindig csillog-villog, hihetetlen! Még a por is jobban lejön róla, nem tapad rá. No, és a víz sem hagy rajta nyomot.

Agytörzsy

RetteNETES lalyos kiegészítése

A cementes megoldáshoz csak annyit fűznék – volt cementipari laboránsként -, hogy lehetőleg minél magasabb számú cementet használjatok! Fogalmam sincs, hogy manapság mi a számozás, régen (1986-1990) 350/10; 350/20 PPC név alatt olyan cement futott, ami 10, illetve 20% pernyét tartalmazott, ezért is volt a neve: Pernye-portlandcement.
Az említett célra (Kátrányeltávolítás) tiszta cementet lehetne használni, ezt – szintén régen – 450-es PC (portlandcement, ne keress benne proceszort, RAM-ot, Bit-et…!! ) ) néven árusították. Különbség az előző kettőhöz képest, hogy kézzel foghatóan “selymesebb” tapintású az anyag. Ezeket gyártották a beremendi cementgyárban, de egy-egy “körvizsgálat” alkalmával a kezeimbe került Tatabányáról származó 550-es cement is, ami a személyes kedvencem volt, mert olyan finom volt, hogyha egy zacsiba frissen lapátoltad, szinte úgy viselkedett, mint valami folyadék…

Egyszóval: sima cement használandó!!!

Bemásolom egy 2004 nyári hozzászólásomat, (7.057 sz.) a kátrányfoltokkal kapcsolatban:

“halford és mindenki, aki kátránnyal találkozik szeretett dobozkája alján/oldalán!

Most megosztok veletek egy titkot, ami nem kerül külön pénzbe, még környezetbarát is, és nagyon tetszeni fog azoknak, akik (velem egyetemben) fogyasztanak néha egy kis jófajta füstölt/sózott (netán egyenesen mangalica!) szalonnát:

  1. A szalonnát jóízûen (ki-kinek saját gusztusa szerint veres- vagy fokhagymával) netán csípõs zöldpaprikával elfogyasztani,
  2. A szalonnabõrt a bicskával szépen tisztára lefaragni,
  3. Majd a fentiek szerint gondosan elõkészített szalonnabõrrel a kocsin felllelhetõ összes kátrányfelverõdést alaposan bekenni! )
  4. Néhány perc múlva a bekent helyeket egy puha rongy segítségével tisztára törölni.

Fenti mûvelet szükség szerint (akár újabb szalonna-fogyasztással egybekötve, akár anélkül) bármikor tetszés szerint megismételhetõ.

Sok sikert! )))

Ecce

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..