ISZIK VAGY VEZET? AZAZ A VÉRALKOHOL HOGYAN VÁLTOZIK.

Meddig ne vezessünk semmiképpen? Iszik vagy vezet? Véralkohol mennyisége a szervezetünkben.
Ez egy rövid összefoglaló, az elérhetõ programokról és azok használatáról, értelmezésérõl. Ne feledd, Magyarországon jelenleg (2006.04.27.) semennyi alkohol fogyasztása sem megengedett jármûvezetés elõtt és közben. A cikk pdf változatát (ami a képeket is tartalmazza) letöltheted innen.

1) Blutalkohol-Berechnungsprogramm © Dr. G. Schmidt – [link] Jól látható, hogy az alap adatok beírásakor (ez mindenkinél más, de a vizsgált programokban azonos) a cél a 0,2 ‰ esetében 2 üveg 5%-os sör még megiható. Azaz az ivást követõen, ha nem iszik rá, akkor 2 óra múlva vezethet a fiziológiai szerint. Vagy átlagban 2,5 óra múlva. És 0,5 l bor esetében is a 2-3 óra már elegendõ lehet. Itt a cél érdekében kapjuk meg a fogyasztható mennyiséget. Míg a többi programnál a fogyasztott mennyiségre kapjuk az idõ adatot.

2) Medi Centrum – [link] Könnyû beírni, de vigyázat, mert a fiziológiai lebomlási sebességgel számol (ami 1,5x) és nem a törvényszékivel (1x). Hogy a magyar törvények szerint ki ittas, azt nem találtam meg (0,00‰), de méréshatár különbözõ forrásoknál 0,2‰-0,3‰ körül van.

3) ABLC – A program megtalálható a letöltéseknél. Ez is egy jó kis progi, de be kell állítani: Na meg a lebomlási sebességet is 0,15-rõl 0,1-re kell állítani. Metrikusra kell átváltani, a pohár méreteket is az európaira kell állítani, akkor már jobban dolgozik. Látszani fog, hogy a 2 üveg 5%-os sör a módosított Widmark képlet szerint 2:36 (a 0,01% /órás lebomlásra állítva ez tûnik a jó értéknek), míg az eredeti Widmark szerint 3:15 után éri el az ember a 0,2‰-et. Be lehet állítani, hogy mennyi idõ telt el és kiszámítja a

4) DBV-Calc Ez szintén egy másik program, azonban ez védelem alatt áll (nem adható ki, nem tölthetõ le még pénzért sem). Itt jól látható, hogy a mérhetõség miatt 0,2‰-ig nem tekinthetõ ittasnak. Viszont ez is a fiziológiai lebomlással számol. Így középérték szerint 2 óra múlva éri el a maximumot és az nem haladja meg a mérhetõség határát. VIGYÁZAT! A szondát elszínezi, de az azt követõ kényelmetlen vérvizsgálat negatív eredményt fog adni.

Aki esetleg számolgatni akar: WIDMARK ÖSSZEFÜGGÉS (1932) A diffúz egyensúly kialakulása után:

Alkohol (g) = Véralkohol (‰) * Ts (kg) * Widmark ahol: Alkohol(g): ital dl *(vol%) * 0,79 = 5 dl sör *5 vol% *0,79 = 5 * 5 * 0,79 = 19,75 g

Widmark: megoszlási hányados (alkohol koncentráció a szervezetben / alkohol koncentráció a vérben), férfiaknál 0.7 (0.68-0.85), nõknél 0.6 (0.55-0.67)

Visszaszámolás a cselekmény idején fennálló véralkohol koncentrációra Alk.(g) – Felsz. veszt. Véralkohol (‰) = —————————– – Idõ * ß Ts (kg) * Widmark

Felszívódási veszteség: a bevitt alkohol 10 – 20 % Widmark: férfiaknál 0,7 nõknél 0,6 (ha látom, akkor ez még tovább csökken, ha elhízottról emberrõl van szó) ß (lebontás): 0.002 – 0.003 ‰ percenként, azaz 0.15 ‰ óránként (ca. 7gramm/óra)

A VISSZASZÁMOLÁS SZABÁLYAI
Csak a kiürülési szakaszban végezhetõ el a számítás. A mért vérakohol érték 0,2 ‰ felett legyen, a cselekmény és vérvétel között 5 óránál kevesebb idõ teljen el, a fogyasztás és cselekmény között 1 óránál több idõ teljen el, a cselekmény után ne történjen újabb fogyasztás, lehetõleg ismert legyen a fogyasztás, a cselekmény és mintavétel ideje.

Példa a számításra: 0,9 * Alk.(g) Véralkohol (‰) = —————————– – Idõ(min) * 0,0017 Ts (kg) * Widmark

AZ ALKOHOLOS BEFOLYÁSOLTSÁG MÉRTÉKE

 • A mért érték ? 0,2 ‰ (kisebb, mint 20 mg%): NEGATÍV „ az alkoholfogyasztás nem bizonyítható”
 • A mért érték 0,21- 0,50 ‰ (21-50 mg%): „ivott, de alkoholosan nem befolyásolt” – nincs klinikai tünet, szeszesitalt fogyasztott, de nem ittas,
 • A mért érték 0,51- 0,80 ‰ (51-80 mg%): „ igen enyhe alkoholos befolyásoltság” arcbõr kipirul, szemek csillognak, gátlások oldódnak, fokozott beszéd, fesztelenség,
 • A mért érték 0,81- 1,50 ‰ (81-150 mg%): „enyhe alkoholos befolyásoltság” kötõhártya vérbõ, szapora pulzus, verejték, bõbeszédûség, figyelem-, önkontroll csökken, enyhe felhangoltság,
 • A mért érték 1,51- 2,50 ‰ (151- 250 mg%): „közepes alkoholos befolyásoltság” egyensúly zavar, célkisérleteknél tévesztés, érzékelés és felfogás romlik, izgatottság, agresszívitás, kritikátlan magatartás, érzelmi kitörések, megnõtt reakcióidõ,
 • A mért érték 2,51- 3,50 ‰ (251- 350 mg%): „súlyos alkoholos befolyásoltság” könnyen elnyomható pulzus, émelygés, hányás, csökkent fájdalomérzés, elkent beszéd, dezorientáltság, labilis emocionális állapot, emlékezetzavar,
 • A mért érték > 3,51 ‰ (nagyobb, mint 351 mg%): „igen súlyos alkoholos befolyásoltság” „igen súlyos alkoholos befolyásoltság”: elnyomható pulzus, hömérséklet és tenzió esik, ingerekre csökkent válasz, kifejezett izom inkordináció, állás- és járásképtelenség, apathia, légzésbénulás, pitvarfibrilláció. (> 5,0 ‰):
 • Halálos dózis: 180-300 g etanol.

Az ittas jármûvezetés felderítésének gyakorlati problémái – részlet (2005.09.15. csütörtök 09:33 Belügyi Szemle 3. száma)

A légalkoholszondák megjelenése, majd bevezetése a bûnüldözõ munkába évekig tartó folyamat volt. Nem kevés idõre volt szükség, míg az “igen enyhe” alkoholos befolyásoltság fogalmának bevezetésével elõállt jogi helyzet egyértelmûen tisztázódott.
Az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet (0101113. számú -1994. November 30.-án megjelent – módszertani levele bevezette az igen enyhe befolyásoltság fogalmát és ezzel új szakaszt nyitott az ittas vezetés felderítésében és üldözésében. Az igen enyhe befolyásoltságot elõidézhetõ véralkoholszint ezrelékes értékei 0,5-0,8 ezrelék alkoholtartalom jelenléte mellett jöhetnek létre, de ennek bizonyításához önmagában a vér-alkoholezrelék kimutatása nem elegendõ.
A Btk. 188. szakasz szerinti törvényi tényállás akkor is megvalósulhat, ha az alsó küszöbérték a 0,5 ezrelék vér – alkoholtartartalmat meghaladja.
Az értékhatárok és az ehhez kapcsolható befolyásoltsági fokozatok alapvetõ jelentõségûek, különösen a szabálysértési munkában. Ez – a leírt körülmények figyelembevételével – a nem jogellenes cselekmények, a szabálysértés és a büntetõjogi alakzatok elhatárolását teszi lehetõvé.

Az egyes véralkoholszintek fontos jogkövetkezményekkel járnak:

 1. 0,2 vér-alkoholezrelék alatt általában nem állapítható meg semmiféle befolyásoltság, az italfogyasztásra utaló konkrét adatok hiányában – így a beismerés hiányában – szabálysértés elkövetése sem állapítható meg.
 2. 0,2-0,5 ezrelék alkoholtartalom megállapítása bizonyítottá teszi a szabálysértést.
 3. 0,5-0,8 ezrelék vér-alkoholtartalom között alkoholos befolyásoltságot mutat, amit bizonyítani kell (egyértelmû tanúvallomások, orvosi vélemény, más kapcsolódó jogellenes esemény, például baleset, bûncselekmények elkövetése).
 4. 0,8 ezrelék véralkoholszint felett a 0101 1994/13. módszertani levelében foglaltak szerint egyértelmû a befolyásolt állapot megléte.

Beküldte ratio

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .