AZ ÁTVERÉS AZ ÉLET MINDEN TERÜLETÉN FOLYTATÓDIK

Avagy honnan tudod, mit veszel?
Akkumulátor. De nem autó, hanem ceruza (AA, AAA). Ez a PMR-ek miatt is fontos lehet egyeseknek. De sokan, sok eszköz mûködtetésére használnak ceruza és mikro ceruza aksikat.
Történetem a következõ:
Csak a kis PMR-hez tartozó aksik töltésére kerestem töltõt, ami tud AA és AAA-t is tölteni. Lehetõleg ne legyen túl drága sem. Vettem egy töltõt (ami tud páratlan számú aksit is tölteni és mindkét típust). Az egyik PMR miatt döntöttem így, mert abban 3 db-ot kell tölteni és nem volt hozzá gyári töltõ (ALAN421). A töltõ UNIROSS típusú, és adtak hozzá 2 db 2100 mAh AA-s NiMH aksit is. Ez utóbbi is UNIROSS, de inkább csak rossz. LINK to KB!
Egy hosszú útra a feleségem vitte magával a CD/Rádió lejátszót is, amiben van saját töltõ is. Így az indulás elõtt feltöltöttem ezeket az aksikat a saját töltõjével. Nagy meglepetés ért minket, amikor 10 nap múlva, hazafelé az autóbuszon a CD nem indul (akkor kezdtük volna használni elõször). Hazaérve megnéztem, az egyik aksi nulla feszültséget mutatott. Hoppá ilyet még nem láttam! Rendkívül kellemetlen! Döntöttem, „jobb minõségû cucc kell”.IPC-1

Na az bizony többe is kerül. Viszont csak elektronikából alapismeretekkel rendelkezem. Sok jót hallottam az IPC-1-rõl, hát beruháztam. Ez 4 rekeszes és bármennyit lehet egyszerre tölteni (1-4) és bármilyet (AA, AAA) kombinálva. Van neki egy LCD kijelzõje és kiírja a töltõáramot, amit ráadásul még a listából be is állíthatok. 4 db egyidejû töltése esetén 200 mA – 1000 mA (2 esetén 1800 mA). Tud 4 féle üzemmódot (Töltés, Merítés, Teszt, Frissítés). Kijelzi, hogy mennyi ment bele (mAh, Ah) és innen már azt is sejteni lehet, hogy mennyi fog kijönni belõle. Tud még számos dolgot amibõl a csepptöltést még értem, de a minusz deltafeszültséget már nem. Hát betettem a „null” aksit és ki is írta, hogy NULL, azaz hibásnak jelezte és e miatt nem is lehetett indítani semmit. Beraktam a saját töltõjébe 1 órára, ott jelezte a LED, hogy folyik valami. Ezután vissza az IPC-1-be és láss csodát elindult. Kértem egy teszt töltést, ami egy merítésbõl és egy töltésbõl állt. A végén kiírta, hogy a „null” aksi felvett 981 mAh-t, míg a másik 1197 mAh-t,. Frankó rá meg 2100 mAh van írva. Én úgy hallottam, hogy ha lemerítettük az aksit, akkor csak azt tudjuk kivenni, amit bele is rakunk (erre a hozzáértõk reagálását várom). Ráadásul a Ni-Cd aksikat le is kell meríteni, mert jön az „emléxem” effektus. Jelenleg egy frissítési ciklust kapnak az aksik (addig merít/tölt ciklussal játszik, amíg van számottevõ növekedés az elért kapacitásban. Sok érdekességet hallottam más aksikról is, amelyek sohasem tudtak annyit, mint ami rá volt írva. No meg a hamisítványok is jelen vannak. Lásd 3800 mAh-ás SONY, amit a SONY nem is gyárt és sok ember mérési tapasztalata szerint csak 800 – 1000 mAh-t tud. Vannak akik megmérik az aksik súlyát és abból is következtetéseket vonnak le. Ha nem igaz a kapacitása, akkor iga-e a felirat, mi szerint Ni-MH vagy az is csak Ni-Cd? Kérlek benneteket, hogy osszátok meg tapasztalataitokat a közösséggel hozzászólás formájában! Köszönettel:

Ratio – a szenvedõ alany

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..