PMR KOLINEÁR V2 – AZ IGAZI, AZ EGYETLEN, …A MÛKÖDÕKÉPES :(

Tisztelt WR+PMR fanok!

Az a nagy igazság, hogy a közelmúltban közzé tett kolineár antenna valóban nem nagy durranás – APYWRCnek igaza volt. Próbáltam felderíteni, mi lehet a baj, és sikerült is! Ebben múlhatatlan érdemei vannak annak az antenna-modellezõ programnak, aminek a crack-jét már régóta vadásztam – és meg is lett!!

Az antenna konstrukciójában, szerkezetében nem igen változott, még kicsit rövidebb is lett – ha tehát valaki már elkezdte az elõzõt építgetni, könnyen módosíthat erre az új változatra. Melegen ajánlom a módosítást!!! Nem jelent sok plusz munkát – és ég/föld a különbség.

Az elõzõ antenna tulajdonképpen nagy nyereségû volt, de a fõ sugárzási nyaláb szöge kb. 40 fokkal mutatott FELFELÉ a vízszinteshez képest. Mondhatnám, hogy az egyes sugárzó elemek közötti fázistolás pontatlan volt. Tehát nem oldalra vízszintesen, henem fel az égbe sugárzott az antenna – igaz, azt jó hatásfokkal…:)

A v2 változathoz mellékeltem a modellezõ progi által vázolt illesztési és sugárzási karakterisztikákat is, ezek önmagukért beszélnek. Ezzel az antennával olyanokat is hallottam, akiknek a “létezésérõl” eddig is tudtam, de rádiókapcsolatom még nem volt velük. Szóval a jó eredményeket a gyakorlat is igazolta!

Álljon itt végezetül egy kollektív bocsánatkérés…az elõzõ antenna elsõ próbálkozásom volt nagy nyereségû kolineár antenna építésével. Mivel a kezdeti eredmények bíztatóak voltak, azt hittem, nálam van a bölcsek köve – és túlságosan korán osztottam meg veletek nagy-nagy örömömben az elért “eredményeket”. De a kolineár antenna nem egyszerû médium, nagyon kis – pl. méretbeli – pontatlanságok drasztikus változást tudnak okozni, még akkor is, ha a talpponti impedanciát rendben találjuk. Egyszerûbb antennáknál valóban igaz az, hogy ha jó az illesztettség, akkor az antenna tökéletes – no, hát ez a kolineáris antennákra nem teljesen igaz. Azok sokkal összetetteb rendszerek, olyan méréseket kellene végezni rajtuk, amiket én itthon nem tudok – ezeket a méréseket pótolhatja elég nagy pontossággal a már említett modellezõ program.

Amint FõFõAdminuk felteszi a “letöltések” közé, már láthatjátok is a javított változatot.

Jó rádiózást !

Jó WAGONozást!…fujj-fujj-esiksznégy!

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..